Hubert Van de Steene, Notaris te Denderleeuw

 

Hubert Van de Steene

Notaris te Denderleeuw

Wat betaal je bij de notaris?

Wanneer je bij een notariskantoor aanklopt, kamp je misschien met een aantal moeilijke vragen: Wat moet ik aan de notaris betalen? Is alles wat ik betaal voor de notaris zelf? Mag de notaris mij aanrekenen wat hij wilt? Wat zijn de eigenlijke aankoopkosten? Krijg ik een afrekening? Wanneer betaal ik? Moet ik ook btw betalen? Kan ik op voorhand aan de notaris vragen wat de akte mij zal kosten?

In deze rubriek overlopen wij de belangrijkste kosten. Eén gouden tip: aarzel nooit om je notaris op voorhand meer uitleg te vragen over de kosten. Een exacte raming zal niet altijd mogelijk zijn, maar de notaris zal je wegwijs maken en je een woordje uitleg geven bij iedere kost. 

Op deze pagina vind je bovendien ook een toelichting over de afrekening van de notaris.

 

 

Belastingen

De notaris ontvangt diverse belastingen in opdracht van de overheid en stort die door aan de overheidsadministraties. Het gaat bijvoorbeeld om: registratierechten (successierechten, verkooprechten, schenkingsrechten, ...), btw, kosten voor de hypothecaire formaliteiten en recht op geschriften.

 
 

Ereloon

Dat is een vergoeding voor het werk van de notaris en zijn medewerkers. Het ereloon is ook een vergoeding voor de verantwoordelijkheid van de notaris om de rechtszekerheid te waarborgen. Hij zorgt ervoor dat zowel de overheid als andere personen je rechten, bijvoorbeeld als koper van een woning, eerbiedigen. Voor sommige akten liggen de bedragen wettelijk vast, voor andere niet. Meer weten? Ontdek onze handige infofiche: https://www.notaris.be/nieuws-pers/brochures/downloads/180

 

 

Toelichting over de afrekening van de notaris

 
 

De belastingen, het ereloon en de dossierkosten moeten altijd vóór de ondertekening van de akte aan de notaris zijn betaald. De notaris moet er immers op toezien dat de belastingen, vaak het grootste onderdeel van de kosten, aan hem zijn betaald, vooraleer de partijen de akte mogen ondertekenen. Daarom zullen de partijen al een afrekening ontvangen voor de akte wordt verleden.